But it’s sunny in Oakland

Uncategorized

Terwijl Lisanne de Max Havelaar voor Amerikanen verklaart, pak ik de fiets naar Oakland, het meest rauwe, militante deel van de Bay Area.

Bij Wolfmann Books koop ik It’s night in San Francisco but it’s sunny in Oakland, een nieuwe bloemlezing van Oaklandse dichters die niet zozeer een beweging presenteert maar een verzameling praktijken, een bundeling collectieve energie. Veel gedichten komen voort uit politieke woede over de destructie van zo veel gedeelde ruimte, vooral in San Francisco waar de gentrificatie onder invloed van de techindustrie steeds verder oprukt. Het is een echt post-Occupy boek, maar ook vastberaden en hoopvol. ‘Maybe I still love my city’, eindigt Amy Berkowitz een lang, hard, boos en politiek-depressief gedicht over San Francisco.

Verder ook het debuut van genderqueer dichter Zoe Tuck gekocht, die ik toen ik vijf jaar geleden in San Francisco was ontmoette als Zach, en een nieuw boek (soma)tic exercises van CA Conrad. Moet dan denken aan wat Joost me vroeg tijdens Read My World: of Conrad eigenlijk wel een goede dichter was. Als je een goede dichter definieert als iemand met een fenomenale techniek of als iemand die memorabele regels produceert waarschijnlijk niet. Als je poëzie minder autonoom benadert, als leven in en met taal, dan is Conrad een geweldige dichter.

Op de weg terug vergeet ik langs te gaan bij OMNI, een nieuwe collectieve ruimte op het punt waar Shattuck Ave en Telegraph Ave elkaar kruisen. Een collectief van collectieven, met een public school, een uitgeverij, een dansstudio en een talkshow. Ik ben hier nog een paar dagen. Ook vraag ik me af hoe zonnig het in Amsterdam-Noord is, en in de stervende voorsteden van Nederland zoals Amersfoort.

Mist begint tegen de Berkeley Hills op te kruipen. ’s Avonds uit eten bij het befaamde Chez Panisse, waar ik gebakken geitenkaas, sirloin met een boter van zwarte olijven en Bob’s broccoli eet.

DSC_0580

DSC_0583

DSC_0590

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s