Banaliteit

Uncategorized

Sven Vitse signaleert in de nieuwe DW B de voorlaatste nY en benoemt een aantal verwantschappen, die mij, ons, de betrokkenen, ook al waren opgevallen:

‘Wanneer ik de bijdragen van Frank Keizer en Koen Sels – respectievelijk de nY-gastschrijver van 2014 en die van 2013 – naast elkaar leg, dan valt me een wat trieste paradox op: wat ze bovenal gemeen hebben, is het vergeefse zoeken naar gemeenschappelijkheid. Deze woorden van Keizer – waarmee hij zijn verwantschap met de Amerikaanse succesauteur Ben Lerner typeert – zou een bloemlezing van hedendaags proza en in Vlaanderen en Nederland kunnen vervangen: ‘ik ben wel een wat sullige figuur, een privépersoon tegen wil en dank, met een wanhopig verlangen naar gemeenschap’. Deze generatie voelt zich verweesd in zowel macro- als micropolitiek, in zowel de collectivistische abstracties van de jaren 1960 en 1970, als het post-utopische identiteitsdenken van de daaropvolgende decennia. De banaliteit van het lichaam lijkt een uitweg uit de impasse, een brug tussen individu en collectief. Andermaal vat keizer het kernachtig samen in een lectuuraantekening: ‘het doel van het boek [TV Sutras van Dodie Bellamy, FK] is precies om de banaliteit in haar oorspronkelijke betekenis van commons, een gedeelde taal, nieuw leven in te blazen’.

Triest maar waar. Vitse bespreekt ook Koen Sels, lees hem, die banaliteit vindt ‘in zijn eigen verkavelingsjeugd en de pornografische scènes in zijn hoofd, maar evengoed in sentimenten die nooit helemaal in heldere ideeën en beelden uitkristalliseren’, Marwin Vos, Jess de Gruyter en een Roemeense dichter, Ruxandra Novac. Onmiddellijk nieuwsgierig: ‘Mijn trieste zelf haakt een trui met het lange haar van het zelf van de jaren zestig.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s