Actualiteit

Uncategorized

Londen, begin dit jaar. In Raven Row spreken Maarten en ik met Chris Kraus. Chris vertelt over de Bush-jaren en het in intellectuele kringen toen gangbare, complete gebrek aan een breder engagement met de buitenwereld. ‘Midden jaren nul, op het hoogtepunt van de Irakoorlog, hield de intellectuele en artistieke wereld zich alleen maar bezig met de politieke theorieën van weleer. Er was een grote heropleving van het situationisme en nog steeds gebeurde er van alles rond Franse theorie. Maar niemand wilde zich met iets actueels bezighouden.’ Iets meer dan een maand later zit ik in een huiskamer te luisteren naar het gezalf van Dirk van Bastelaere en Serge Delbruyère over de materialiteit van de betekenaar. Er is nauwelijks een term denkbaar die meer minachting, meer schuimbekkend onbegrip oproept in Nederland, maar moeten we de actualiteit, dat wil zeggen wat er op dit moment gebeurt met onze levens en lichamen, niet juist beschrijfbaar maken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s